ΘΕΟΤΟΚΟΣ ΜΑΡΙΑ - ΠΑΝΑΓΙΑ

 ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΒΙΔΙΑΝΗ

  

Παναγία η Βιδιανή

 

Παναγία η Βιδιανή

Η Ιερά Μονή Βιδιανής βρίσκεται στη βορειοδυτική μεριά του οροπεδίου Λασιθίου, στους πρόποδες του βουνού Λουλουδάκι, ανάμεσα στα χωριά Κάτω Μετόχι και Πινακιανό. Το καθολικό της ανδρώας μονής είναι μια εντυπωσιακή, πετρόκτιστη, μονόκλιτη βασιλική, αφιερωμένη στη Ζωοδόχο Πηγή. Πνιγμένη στο πράσινο και τα ψηλά κυπαρίσσια δεσπόζει στο σημείο, κτισμένη βαθμιδωτά, λόγω της κλίσης του εδάφους. Παρτέρια με λουλούδια στολίζουν όλους τους χώρους της Βιδιανής ενώ το σιντριβάνι, που βλέπουμε εισερχόμενοι στην αυλή της, συμβολίζει την πηγή της ζωής.

 

Η ονομασία της φέρεται να προέρχεται από τους ιδιοκτήτες των εκτάσεων της, δηλαδή την οικογένεια Βίδων ή Βίδηδων. Η Iερά Μονή Βιδιανής έχει κτιστεί στη θέση του παλιού μετοχιού των Βίδων (1583) που συνοικίσθηκε από τα μέλη της παλιάς αυτής οικογένειας που είχαν έρθει από το Χάνδακα σαν ενοικιαστές γης. Το επώνυμο Βίδος, με τη μορφή Βιδάκης εξακολουθεί να ακούγεται στο Λασίθι.

 

Η Μονή Βιδιανής ιδρύθηκε μετά το 1856 από τον ιερομόναχο Μεθόδιο Περάκη και πυρπολήθηκε το 1867 από τους Τούρκους κατά τη Μάχη του Λασιθίου. Ανακαινίσθηκε και ξαναλειτούργησε το 1874. Κατά τη διάρκεια του σύντομου βίου της γνώρισε περιόδους ακμής και παρακμής.

Από το 1959 έτος αποβίωσης του τελευταίου μοναχού, η Μονή εγκαταλείφθηκε στη φθορά του χρόνου. Το 1981 ο Σύνδεσμος Λασιθιωτών Ηρακλείου ανέλαβε την αξιοποίησή της και υπέβαλε πρόταση που προέβλεπε διάφορες δραστηριότητες μεταξύ των οποίων η σημαντικότερη ήταν η δημιουργία Μουσείου Φυσικής ιστορίας στο οποίο θα εκθέτονταν δείγματα πανίδας και χλωρίδας καθώς και διάφορα πετρώματα από την περιοχή του Οροπεδίου Λασιθίου. Η πρόταση έγινε δεκτή και εντάχθηκε στο πρόγραμμα Leader. Στο μεταξύ αποφασίσθηκε η αναβίωση της μονής το 1991 και πρώτος ο ηγούμενος χειροτονήθηκε ο αρχιμανδρίτης Διαμιανός Μπελέρης. Μετά την μετακίνηση του στην μονή Κρουσταλλένιας νέος ηγούμενος ορίσθηκε ο Δωρόθεος Καφτάκης ο οποίος επιδεικνύει μεγάλο ζήλο και έχει επιτελέσει πολύ σημαντικό έργο.

Ο επισκέπτης μπορεί να επισκεφθεί το Μουσείο Φυσικής ιστορίας ενώ στο εσωτερικό θα θαυμάσει την περίφημη εικόνα της Παναγίας της Βιδιανής, (μεσοβυζαντινή περιόδου) και τις εικόνες του τέμπλου φιλοτεχνιμένες στην Σχολή Καλών Τεχνών του Πολυτεχνείου Αθηνών γύρω στο 1880. Ο ελευταίος ηγούμενος της Μονής Δωρόθεος Τσαγκαρακης, με σημαντική αντιστασιακή δράση κατά την κατοχή, συνελήφθη από τους Γερμανούς, βασανίσθηκε σκληρά και τελικά εκτελέστηκε στην Αγυια Χανίων τέλη Οκτωβρίου 1943.

 

lasithi.gov.gr, e-storieskritis.gr

 

 

 

 

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ